Spirulina – czym jest?

Spirulina stanowi nazwę handlową zielono-niebieskich alg. Rosną one głównie w cieplejszych wodach jezior Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. W tych warunkach jest też ona hodowana. Obecnie tam właśnie jest również największy popyt na tego rodzaju roślinę. Spirulinę najczęściej wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Można ją kupić w formie kapsułek albo proszku jako suplement diety. To idealne źródło białka, witamin i składników mineralnych. Cechuje się ona licznymi właściwościami zdrowotnymi, w tym np. pozytywny wpływ na polepszenie profilu lipidowego.

Spirulina – co zawiera w swoim składzie?

Spirulina (https://www.bee.pl/9251-spirulina) posiada w sobie dużo niezwykle cennych składników odżywczych, spośród których można wskazać na:

  • białko,
  • aminokwasy,
  • kwas foliowy regulujący wzrost oraz funkcjonowanie komórek,
  • kwas gamma-linolenowy GLA działający przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie,
  • kwas linolowy redukujący tkankę tłuszczową i poprawiający funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • minerały: mangan, cynk, miedź, żelazo, selen,
  • witaminy: A, B1, B2, B12, C, D oraz E i K,
  • bioflawonoidy wspierające układ odpornościowy,
  • fikocyjaninę działającą przeciwzapalnie i oczyszczająco.

Spirulina – właściwości

Spirulina to roślina o wielu cennych właściwościach. Jedną z nich jest to, że zmniejsza ono ryzyko pojawienia się oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jak również cukrzycy. Dzięki odtruwającemu działaniu, usuwa ona metale ciężkie zalegające w ludzkim organizmie. Ten produkt zapobiega też miażdżycy czy udarowi mózgu. Spirulina jest idealna dla osób chcących stracić zbędne kilogramy, ponieważ wspomaga ona proces odchudzania poprzez przyspieszenie utraty tkanki tłuszczowej oraz obniżenie poziomu cholesterolu. Dzięki niej można zwiększyć swoją odporność o jednocześnie zapobiec powstaniu rana ze względu na zwiększoną produkcję przeciwciał. Spirulina chroni też przed marskością wątroby, a nawet minimalizuje stan zapalny. To zalecany produkt podczas zmagania się z grypą, anemią, opryszczką, a nawet HIV-em.